Koło kulinarne
Koło odbywać się będzie w każdy poniedziałek w godzinach 15.00 - 16.00.
Nauczycielki prowadzące: Dorota Matczak i Katarzyna Krupa.
TEMATY NA MAJ:
- Coś na deser.
- Pischinger - słodka przekąska.
- Zdrowe śniadanko.
- Owocowe szaszłyki.
Prosimy o przyniesienie następujących produktów:
COŚ NA DESER - 06.05.2024 r .
- zastygnięta dowolna galaretka owocowa (opakowanie rozpuścić w 1 szklance wody),
- 1 kiwi (obrane ze skórki),
- puszeczka mandarynek,
- 1/2 banana,
- deseczka, 3 plastykowe kubki o pojemności 0,5 litra
PISCHINGER - SŁODKA PRZEKĄSKA - 13.05.2023 r.
- dżem o ulubionym smaku,
- łopatka do smarowania (nie nóż!),
- deseczka, pojemnik,
ZDROWE ŚNIADANKO – 20.05.2024 r.
- 1 pojemnik twarożku wiejskiego,
- pęczek rzodkiewek,
- drobna tarka, pojemnik,
OWOCOWE SZASZŁYKI – 27.05.2024 r.
- cztery różne, ulubione owoce – umyte, natomiast te, które tego wymagają bez skórki i pozbawione gniazd nasiennych,
- 3 - 4 patyki do szaszłyków,
- deseczka, pojemnik
Sałatka hawajska
Sałatka hawajska
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 29.04.2024 r. przyrządzaliśmy sałatkę hawajską. Składniki jakich użyliśmy to wędzona pierś z kurczaka i ser żółty, które pokroiliśmy w drobną kostkę. Do tego dodaliśmy odsączone z zalewy: kukurydzę z puszki, seler naciowy ze słoiczka oraz ananasa w kawałkach z puszki...
Sałatka z suszonymi pomidorami
Sałatka z suszonymi pomidorami
...
Sałatka owocowa
Sałatka owocowa
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 15.04.2024 r. mali kucharze przyrządzali sałatkę owocową. Każdy przyniósł po kilka ulubionych owoców, które zostały przez uczestników pokrojone w drobną kostkę. Na koniec wszystkie pokrojone owoce zostały dokładnie wymieszane i sałatka pełna witamin got...
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 08.04.2024 r. mali kucharze przyrządzali jajka faszerowane. Głównym składnikiem tej przekąski były oczywiście jajka, które zostały przekrojone na pół, a następnie zostały wyjęte z nich żółtka. Z żółtka, wędzonego łososia oraz z serka almette pows...
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna
Na zajęciach koła kulinarnego, które odbyło się 25.03.2024 r. przedszkolaki przyrządziły sałatkę jajeczną. Składniki użyte do jej przygotowania to: jajka ugotowane na twardo, ser żółty, zielony groszek oraz czerwona papryka. Jajka i paprykę dzieci posiekały na drobno, ser starły na tarce i wszystkie skł...
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 18.03.2024 r. mali kucharze przyrządzili pastę jajeczną. Do przygotowania pasty potrzebne były tylko dwa główne składniki: jajka ugotowane na twardo i szczypiorek, które zostały posiekane przez dzieci na drobną kostkę. Po wymieszaniu tych składników dodaliśmy ...
Serniczki
Serniczki
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 11.03.2024 r. dzieci przyrządziły pyszne serniczki z galaretką. Do ich przygotowania użyły: biszkoptów, gęstej śmietany oraz galaretki owocowej rozpuszczonej tylko w 1 szklance wody, po to, aby galaretka dała się pokroić. Do masy śmietanowej dodano jeszcze trzy galaretki cy...