Koło kulinarne
Koło odbywać się będzie w co drugi czwartek (wymiennie z kołem czytelniczym) w godzinach 15.00 - 16.00.
Nauczycielka prowadząca: Katarzyna Krupa.
Rodzice dzieci, które zostaną zapisane na koło kulinarne będą zobligowani do wpłacenia składki rocznej w wysokości 50 zł.
TEMATYKA NA STYCZEŃ
- Witaminowa surówka. (16.01.2025r.)
- Koreczki. (30.01.2025r.)
Prosimy, o przyniesienie na zajęcia z koła kulinarnego następujących produktów:
"WITAMINOWA SURÓWKA" (16.01.2025r.)
1 marchewka (obrana)
1 jabłko (obrane, bez gniazda nasiennego)
1 mandarynka
tarka, deseczka, pojemnik
"KORECZKI" (30.01.2025r.)
mała kostka żółtego sera,
3 plastry wędliny(grube plastry)
mały słoiczek oliwek,
½ czerwonej papryki,
pomarańcza (w całości, ze skórą)
deseczka, pojemnik
Świąteczna sałatka z buraków
Świąteczna sałatka z buraków
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 19.XII.2024 r. dzieci przyrządziły świąteczną sałatkę z buraków. Do jej przygotowania użyły startych buraków, posiekanych na drobno orzechów włoskich, jabłka oraz natki pietruszki. Dodatkowo sałatka została doprawiona olejem, solą i cytryną. Zapraszamy do ob...
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 05.XII.2024 r. dzieci przygotowały tradycyjna sałatkę jarzynową. Kroiły warzywa: selera, marchewkę, pietruszkę oraz jajko w drobną kostkę. Nauczycielka dodała jeszcze do sałatki zakupiony zielony groszek, olej, jogurt naturalny oraz majonez i sól do smaku. Przedszkolaki wsz...
Deser czekoladowy
Deser czekoladowy
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 21.XI.2024 r. dzieci przyrządzały deser czekoladowy. Mali kucharze wykonali deserek że zmiksowanego ryżu oraz czekolady w płynie. Udekorowali go dodatkowo zakupionymi bakaliami, kolorowymi posypkami oraz polewą czekoladową. A jak wyglądała praca dzieci i gotowy produkt możemy zo...
Sałatka z gruszką
Sałatka z gruszką
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 07.XI.2024 r. dzieci przyrządziły sałatkę z gruszki i sera feta. Produkty, jakich użyły to: duża gruszka, ser feta, czerwona cebula i mix sałat. Przedszkolaki porównywały smaki produktów. Wspólnie z nauczycielem przygotowały sos z zakupionych przez nauczycie...
Jeżyki z gruszek
Jeżyki z gruszek
Na zajęciach koła kulinarnego w dniu 24.X.2024 r. dzieci przyrządziły zdrową, owocową przekąskę "Jeżyki z gruszek i winogron". Nadziewały na wykałaczki owoce winogrona. Następnie umieszczały je na gruszce. Na koniec z goździków wykonały oczy i nosek. Do wykonania przekąski wykorzystały również dodatkowo...
Jesienna sałatka
Jesienna sałatka
Na pierwszych w nowym roku szkolnym zajęciach koła kulinarnego, które odbyło się w dniu 10.X.2024 r. dzieci przyrządzały jesienną sałtkę. Składniki jakich użyły to: czerwona papryka, ziemniaki ugotowane w mundurkach, jajko na twardo oraz kukurydza. Mali kucharze kroili poszczególne produkty w kostkę, ...