Gdzie się ukryła skrobia?
Zajęcia koła małych odkrywców w dniu 12.05.2025 r. odbyły się pod hasłem "Gdzie się ukryła skrobia?".
Dzieci wykonywały doświadczenia, do którycvh wykorzystały: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, ugotowany makaron, ugotowany ryż, pokrojone jabłko, pokrojony ziemniak, jodynę. Podczas zabawy dzieci badały właściwości skrobi. Następnie obserwowały, jak zmienia się zabarwienie mąki ziemniaczanej i mąki pszennej po dodaniu kilku kropli roztworu jodyny- mąka zabarwia się na granatowo. Nauczyciel wyjaśniła dzieciom, że to skrobia zawarta w mące zmienia kolor na granatowy. Następnie przedszkolaki badały, które produkty spożywcze zawierają skrobię. W tym celu zwilżały roztworem jodyny wymienione wyżej produkty spożywcze i obserwował, które z nich zmieniają zabarwienie i stwierdziły, że tylko jabłko nie zmieniło swego koloru.
Poniżej można zobaczyć na załączonych zdjęciach, jak wyglądały działania dzieci